Черговий залповий скид на очисні споруди Бортницької станції аерації

01.03.2019
Поділитися:

На очисні споруди Бортницької станції аерації (БСА) знову надійшли стоки із значним перевищенням нормативних скидів в каналізаційну мережу.

Наприкінці лютого на каналізаційній насосній станції БСА за результатами аналізів було виявлено надходження стічних вод з перевищенням в 4 рази показників азоту амонійного - 81,1 мг/дм3 (норма - 20мг/дм3).

Основна причина таких перевищень концентрації  - недобросовісні асенізатори, які незаконно здійснюють залпові скиди стоків в безпосередній близькості від БСА.

Залповий скид  - це скид стічних вод в каналізацію з концентраціями забруднюючих речовин, що перевищують більш як у 20 разів допустимі величини показників, визначені в місцевих правилах приймання. Такі скиди виводять з ладу каналізаційні колектори та обладнання на насосних станціях, потребують збільшення витрат на очищення.

Злив стоків асенізаторами має здійснюватися виключно на спеціальних зливних станціях, що є на балансі Київводоканалу. На таких станціях перед потраплянням на споруди БСА стічні води розбавляються до необхідної концентрації.

Крім залпових скидів в каналізацію недобросовісні асенізатори зливають стоки в інших непередбачених для цього місцях, чим завдають велику шкоду навколишньому середовищу. Є випадки зливу фекалій у найближчих лісах, посадках, на полях та пустирях, а також в  дощову каналізацію, яка не передбачає очистку стоків.

Деякі асенізатори примудряються зливати стоки у магістральний канал БСА, по якому вже очищена вода подається зі станції до Дніпра.

Київводоканал закликає мешканців столиці та передмістя користуватися послугами виключно тих асенізаторів, які мають договір з Київводоканалом. Це стосується мешканців приватного сектору, де немає централізованої каналізації.

Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою. Тільки спільними зусиллями збережемо наше довкілля.