18 вересня - Всесвітній день моніторингу якості води

18.09.2019
Поділитися:

18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу якості води.

Якість води у Київводоканалі контролюється цілодобово, та кияни отримують питну воду, яка відповідає чинним Державним санітарним правилам і нормам ДСанПіН.

У Київводоканалі контроль якості питної води здійснюється трьома лабораторіями. Щодня відбирається близько 1000 проб, які аналізуються за хімічними, бактеріологічними та гідробіологічними показниками.

 У лабораторіях, безпосередньо розташованих на Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях, постійно відбираються проби річкової води, а також контролюється її якість на всіх етапах підготовки.

На Деснянській водопровідній станції  біомоніторинг річкової  води  здійснюється за допомогою токсикометра ДафТоксІІ. Прилад оснащений камерою з мікроорганізмами – дафніями – що мають дуже високу чутливість до пестицидів, нейротоксинів, важких металів та інших отруйних речовин. Датчики у камері з мікроорганізмами фіксують коливання якості деснянської води до її надходження на очисні споруди.

На виході з очисних споруд контроль здійснюється щоденно за 22-ма, щомісячно за 48-ми та щорічно за 76 показниками. На  артезіанських насосних станціях перевірка проводиться в свердловинах та на виході з насосних станцій.

Крім цього, контролем якості води займається Центральна лабораторія департаменту експлуатації водопровідного господарства. Спеціалісти здійснюють фізико-хімічний,  мікробіологічний та радіаційний аналіз води. Фахівці працюють сім днів на тиждень,  щоденно аналізують близько 70 проб.

У розподільчих мережах якість перевіряється у 35 контрольних точках на різних вулицях по всіх районах Києва, 365 днів на рік. Також проводиться аналіз проб, які відбираються за скаргами споживачів у їхніх квартирах.

 

Додатково:

Всесвітній день моніторингу якості води започатковано у 2003 році з ініціативи американського Фонду чистої води з метою підвищення обізнаності суспільства щодо проблем водних ресурсів планети та захисту їх від забруднення. Традиційно в цей день відбираються проби води у різних водоймах для оцінки її якості та безпеки для життя людей. Результати досліджень публікуються на офіційному сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води.