Аварійна ситуація на колекторі по вулиці Вербицького

01.04.2024
Поділитися:

 

1 квітня  в наслідок розгерметизації в місці приєднання вуличної мережі діаметром 500 мм, яка проходить по вулиці Архітектора Вербицького (тротуар, зелена зона) до Новодарницького каналізаційного колектора діаметром 2900 мм, виникла руйнація оглядового каналізаційного колодязя діаметром 1 м на мережі діаметром 500 мм, що призвело до виносу грунту в каналізаційний колектор та руйнації асфальтобетонного покриття по вулиці Горлівській на перетині з вулицею Архітектора Вербицького.

Київводоканалом було локалізовано місце пошкодження колектора з виведенням його з експлуатації та облаштування перекачуючих засобів, місце провалу огороджено. Через аварійну ситуацію обмежено заїзд до прилеглих будинків по вулиці Горлівській та по вулиці Архітектора Вербицького в першій полосі (місце відстою транспорту).

Вуличний каналізаційний колектор діаметром 500 мм побудований в 1983 році з залізобетонних труб, оглядові колодязі побудовані з залізобетонними кільцями.

Головна причина таких аварій - газова корозія, через яку руйнуються залізобетонні конструкції каналізаційних камер. Більшість каналізаційних колекторів у Києві будувалася у 60-80 роки, тоді єдиним матеріалом, який використовувався при таких роботах, був залізобетон. Він добре підходив для зведення усіх гідротехнічних споруд окрім мереж каналізування, адже каналізаційні стоки є дуже агресивним середовищем, і внаслідок дії газової корозії бетон дуже швидко руйнується.

Варто зауважити, що як водопровідні, так і каналізаційні мережі будувались із розрахунку на значно більші обсяги водоспоживання, ніж є зараз, тому стоки у мережу водовідведення надходять більш концентрованими, що провокує швидшу корозію залізобетону.

Крім того, причинами зносу мереж є фізичне старіння через тривалий термін експлуатації, несприятливі гідрогеологічні умови, механіко-фізичний вплив (рухомість грунтів, рух важкої техніки і т.д.). Більша частина каналізаційних мереж столиці критично потребує заміни або капітального ремонту.

Роботи з проведення ремонту каналізаційної мережі діаметром 500 мм по вулиці Архітектора Вербицького ускладнюються в зв’язку з наявністю грунтових вод в місці виникнення провалу. Це роботи підвищеної складності, для виконання яких буде залучена підрядна організація.

Наразі у Київводоканалі складається кошторис, після чого, згідно до вимог чинного законодавства про публічні закупівлі буде оголошено тендерну процедуру. На проведення тендерної процедури знадобиться орієнтовно місяць, після чого  буде визначено підрядника, і  роботи на об’єкті розпочнуться. На виконання всього комплексу робіт, включно із асфальтуванням та благоустроєм, знадобиться орієнтовно 1,5 місяця.