Чому вода в крані…

14.01.2020
Поділитися:

…має неприємний запах і жовтуватий колір. Здебільшого це трапляється, коли споживання води у домі незначне і вода застоюється в трубах. В такому випадку також варто спустити воду впродовж кількох хвилин перед тим, як нею користуватися.

 …мутнувато-біла. Це досить розповсюджене і цілком безпечне явище. Білого кольору вода набуває через бульбашки повітря, які накопичуються у воді переважно через високий тиск її подачі. Якщо набрати таку воду у ємність (глечик чи банку), через кілька хвилин бульбашки зникнуть і вона знову стане прозорою.

…жовто-коричневого кольору. Скоріш за все це пов'язано з ремонтом внутрішньобудинкових мереж. Після того, як воду відключили на час ремонту, а потім вмикнули знову, стається так званий гідроудар, під час якого зі стінок труб зриваються відкладення іржі, що є цілком нормальним. Щоб отримати чисту воду, достатньо просто спустити її протягом кількох хвилин, доки вона знову не стане прозора.

...має запах хлору. Такий запах є цілком нормальним, адже для знезараження води на Деснянській водопровідній станції поки що використовується саме хлор. Але така вода абсолютно безпечна для здоров`я людини, бо вміст хлору в мережі завжди нижче нормативно допустимих меж. Запах хлору свідчить про те, що вода гарантовано знезаражена і безпечна з протиепідемічної точки зору. У багатьох країнах норми вмісту хлору набагато вищі, ніж в Україні.

…залишає осад після кип'ятіння. Накип, що може утворюватися на стінках чайника, не є свідченням поганої якості води, його утворення є абсолютно нормальним явищем. Цей  осад — це солі кальцію й магнію, що є важливими елементами для здоров`я людини та мають бути присутні у питній воді. Систематичне вживання виключно дистильованої води, яка не залишає накипу, може призвести до захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму. Вміст солей кальцію і магнію не регламентуються ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», там визначається загальна жорсткість, яка не має перевищувати 7 ммоль/дм³.

Більше про якість води читайте тут.