Київводоканал розпочинає рейди по виявленню незаконних пунктів зливу стічних вод

14.03.2019
Поділитися:

Київводоканал розпочинає рейди містом по виявленню незаконних пунктів зливу рідких побутових відходів (РПВ) і просить киян долучитися до кампанії, яка в першу чергу має на меті зберегти навколишнє середовище і зробити наше місто чистішим.

Повідомити про роботу «чорних» пунктів зливу стічних вод та недобросовісних асенізаторів можна, написавши на офіційну пошту Київводоканалу - press@vodokanal.kiev.ua, через сторінку в Facebook, або зателефонувавши до Головної Диспетчерської каналізації  за номером (044) 200 73 01

В рамках розпочатої кампанії Київводоканал за сприяння киян виявив незаконний пункт зливу рідких побутових відходів (РПВ) за адресою вул. Академіка Заболотного №124/2 (відомча територія ПАТ «Укртелеком»).

Після повідомлення мешканців про неприємний запах в районі розташування об’єкту та курсування по території асенізаційних машин, працівниками Київводоканалу було проведено спостереження за відомчою територією ПАТ «Укртелеком».

За словами заступник головного інженера управління експлуатації каналізаційних мереж Київводоканалу Андрія Кобзаря, за день на об’єкті «зливалися» до 15 машин:

«Пік роботи припадав на вихідні дні, оскільки в цьому районі багато приватних садиб. Очевидно, що саме в суботу та неділю власники приїжджали та замовляли послуги так званих асенізаторів».

Абоненту ПАТ «Укртелеком» був вручений припис № 759/1 про доступ на територію для обстеження місця зливу та надання дозвільних документів на скид стічних вод. Під час обстеження було виявлено місце зливу до міської каналізаційної мережі Ø 500 мм через дві чавунні труби Ø 100 мм. Дозвільних документів на злив стічних вод до міської каналізаційної мережі представникам Київводоканалу надано не було.

Комісією Київводоканалу складено відповідний акт обстеження об’єкту, що скидає стічні води до міської каналізації, та прийнято рішення про відключення від водовідведення за незаконні дії на період розслідування справи.

Крім того, під час обстеження виявлено відсутність технічних умов та проектної документації на підключення до водопостачання. Об’єкт відключено від водопостачання про що також складено акт.

Акти обстеження, а також інші матеріали, отримані в ході обстеження, будуть передані компетентним органам для подальших дій, передбачених чинним законодавством.

Київводоканал нагадує, що згідно з технологією, перед потраплянням на споруди Бортницької станції аерації (БСА), стічні води мають бути розбавлені до необхідної концентрації. Залпові скиди стічних вод в непередбачених для цього місцях виводять з ладу каналізаційні колектори, обладнання на насосних станціях, шкодять навколишньому середовищу.

На балансі Київводоканалу зараз є чотири зливні станції для асенізаторів в різних частинах міста, які побудовані згідно з усіма діючими нормативами та оснащені сучасним обладнанням:

1. КНС «Ново-Святошинська» – проспект Перемоги, 137;

2. КНС  «Лівобережна» – проспект Визволителів, 2;

3. КНС  «Конча – Заспа № 6» – Столичне  шосе, 90-А;

4. Бортницька станція аерації –Колекторна, 1.).

Крім залпових скидів в каналізацію, недобросовісні асенізатори зливають стоки в інших непередбачених для цього місцях, чим завдають велику шкоду навколишньому середовищу. Є випадки зливу фекалій у найближчих лісах, посадках, на полях та пустирях, а також в  дощову каналізацію, яка не передбачає очистку стоків.

Послугами асенізаторів користуються переважно жителі приватного сектору, які не мають доступу до централізованої каналізації. Перед тим як співпрацювати з перевізниками рідких побутових відходів перевірте, будь ласка, чи є в них заключений договір з Київводоканалом, виключно на балансі якого є спеціальні зливні станції.

Київводоканал вдячний киянам, які повідомляють про незаконні випадки зливу рідких побутових відходів. Тільки спільними зусиллями зможемо зберегти навколишнє середовище і зробити наше місто чистішим.