Київводоканал готує систему водовідведення столиці до роботи під час осінньо-зимового періоду

12.08.2022
Поділитися:

«В Києві триває комплексна підготовка до опалювального періоду, і це стосується не тільки об’єктів теплопостачання. Наше завдання, щоб великі комунальні проєкти, які були започатковані перед війною, продовжували активно рухатися до завершення. В данному випадку мова йде про важливу каналізаційну насосну станцію, від якої залежить стабільне водовідведення міста. Це один із пріоритетних об’єктів на сьогоднішній день у столиці, і ми зробимо все, щоб його якомога швидше завершити», - сказав заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час інспектування перебігу робіт з реконструкції насосної станції першого підйому (НСПП).

НСПП є важливим об’єктом у системі відведення стоків м. Києва. Каналізаційні стоки всього міста  через мережу самопливних каналізаційних колекторів подаються на КНС «Позняки» та НСПП, з яких потім перекачуються на очисні споруди БСА.

Наразі роботи з реконструкції НСПП виконані на 72 %, і поки вони тривають, каналізаційні стоки лівобережної частини м. Києва подаються на КНС «Позняки», значно збільшивши тим самим навантаження на станцію.

Для мінімізації будь-яких ризиків виникнення позаштатних ситуацій в системі водовідведення міста Києва вкрай необхідно забезпечити можливість екстреного пуску нової НСПП як резервної. Тому не зважаючи на складну фінансову ситуацію, з червня 2022 року спільно з генпідрядною організацією Київводоканал відновив роботи по реконструкції НСПП, які тривають по сьогоднішній день. Підприємство докладає максимум зусиль, щоб забезпечити достатній рівень готовності  НСПП у поточному році до можливого пуску.

«Ці роботи для нас зараз найбільш пріоритетні. Ми повинні завершити обсяг робіт на підвідних колекторах, змонтувати запірну арматуру, завершити електротехнічні налаштування, підключити системи управління насосними агрегатами. Це дозволить запустити станцію у разі виникнення аварійної ситуації на найближчих КНС, які зараз приймають усе навантаження по стоках. Для реконструкції використовуються якісні матеріали та обладнання від топових виробників з європейських країн. Ми повинні гарантувати експлуатаційні характеристики на наших станціях 20 і більше років. До кінця цього року планується виконати цей мінімально необхідний обсяг робіт, а в разі стабільного потоку фінансування  повністю завершити реконструкцію ми зможемо вже за 6-7 місяців», - сказав директор Управління капітального будівництва Київводоканалу Антон Буяр.