На сторожі якості води: лабораторії Київводоканалу отримали сертифікати «Укрметртестстандарту»

08.11.2018
Поділитися:

Три хіміко-бактеріологічні лабораторії Київводоканалу отримали Сертифікати визнання вимірювальних можливостей ДП «Укрметртестстандарт».

Врученню сертифікатів передували обстеження, які експерти «Укрметртестстандарту» та Державної екологічної інспекція у м. Києві провели в хіміко-бактеріологічній лабораторії Деснянської водопровідної станції, хіміко-бактеріологічній лабораторії Дніпровської водопровідної станції та Центральній хіміко-бактеріологічній лабораторії Київводоканалу.

Отримання сертифікатів  - це оцінка роботи лабораторій та визнання вимірювальних можливостей в рамках концепції впровадження в Київводоканалі ДСТУ ISO/IEC 17025:2017.

Центральна лабораторія контролює якість питної води артезіанських свердловин, артезіанських насосних станцій, насосних водопровідних станцій ІІІ, ІV підйомів та контрольних точках водопровідних мереж. Лабораторії Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій контролюють якість води поверхневих джерел водопостачання – річок Дніпра та Десни, на очисних водопровідних спорудах та перед подачею питної води у водопровідні мережі міста.

Лабораторно-виробничий контроль за якістю питної води здійснюється за робочими програмами, складеними в суворій відповідності до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що є складовою частиною Технологічних регламентів, які мають Висновок санітарно-гігієнічної експертизи МОЗ України.

Якість питної води контролюється на всіх етапах її підготовки, по всьому технологічному ланцюжку: на очисних спорудах, перед подачею у розподільну мережу Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій, на насосних станціях і безпосередньо в розподільній водопровідній мережі.

На виході з очисних споруд контроль за якістю питної води здійснюється щоденно за 22 показниками, щомісячно за 48 показниками, щорічно за 76 показниками.

На 19 артезіанських насосних станціях контроль за якістю питної води здійснюється із свердловин та  на виході з насосних станцій.

У розподільчих водопровідних мереж централізованого водопостачання якість питної води контролюється у 33 контрольних точках.

На сьогодні якість питної води в Києві відповідає нормативним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. Для забезпечення якості питної води у розподільчих мережах  виконуються профілактичні промивки резервуарів чистої води  насосних водопровідних станцій та  ділянок водопровідних мереж.

Крім того, додатково проводиться промивка тупикових мереж та водопровідних мереж на житлових масивах «Оболонь» та «Троєщина».

При виконанні ремонтно-відновлювальних робіт експлуатаційні служби Київводоканалу  відключають ділянку мережі або елемент технологічного ланцюжка, проводять ремонт, дезінфекцію та промивку мереж. Подальше включення в роботу проводиться тільки при повній відповідності результатів усіх видів досліджень вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Для дотримання  якості питної води відповідно до нормативних вимог у Київводоканалі впроваджуються нові технологічні розробки: використання високоефективних реагентів, перекладка та санація трубопроводів, проведення планових профілактичних робіт з промивки та дезінфекції мереж, постійний лабораторний контроль.