Через багатомільйонні борги УЖКГ “Біличі” Київводоканал може обмежити водовідведення Коцюбинського

03.12.2021
Поділитися:

Київводоканал - потужна сервісна компанія столичного регіону. Товариство історично надає послуги з водопостачання та водовідведення не тільки жителям Києва, але обслуговує прилеглі населені пункти. Зокрема, селище Коцюбинське. 

Тут немає власних потужностей, тому стічні води на очистку приймає Київводоканал. Додаткове навантаження на систему вимагає додаткових витрат електроенергії та інших ресурсів, які закладені у тарифі та значно зросли останнім часом. 

В селищі Коцюбинське працює УЖКГ “Біличі”. На рахунку цього підприємства акумулюються кошти, які абоненти перераховують за користування послугою водовідведення, а “Біличі” вже розраховуються з Київводоканалом. 

Так мало б відбуватися, але, на жаль, ситуація інша.

Станом на сьогодні УЖКГ «Біличі» має перед Київводоканалом заборгованість за  відведення стоків у сумі 8,8 млн гривень і багато років не виконує своїх договірних зобов’язань щодо здійснення розрахунків.

З боку Київводоканалу робиться все для того, аби вирішити цю ситуацію. Юридичний департамент Товариства в 2019 році уклав договір реструктуризації боргу на 3 роки, склав графік погашення заборгованості. До УЖКГ «Біличі» неодноразово направлялись листи з попередженнями про необхідність терміново сплатити борг. Проте комунальне підприємство договір не виконує, що підтверджується численними документами.

Поки триває вирішення проблеми у юридичній площині, борг збільшується.

Через недоотримання коштів Київводоканал зазнає значних збитків, не може в повній мірі розраховуватись за енергоносії та виконувати програми з оновлення міських систем водопостачання та водовідведення. Разом з цим ускладнене повноцінне фінансування аварійно-відновлювальних робіт на водопровідних та каналізаційних мережах. 

Позовна робота по стягненню заборгованості з УЖКГ «Біличі» в судовому порядку була розпочата ще в 2009 році. З 2011 року проводиться стягнення боргу через органи державної виконавчої служби в примусовому порядку. Але судові рішення не виконуються, а службовими особами УЖКГ «Біличі» постійно чиняться перешкоди.

Весь цей час Київводоканал стоїть на боці громади Коцюбинське. Ми розуміємо, що в цій ситуації мешканці Коцюбинського стали заручниками обставин. Безперебійність надання послуг водовідведення опинилась під загрозою через борги, хоча люди сумлінно сплачують кошти за отримані послуги. За наявною інформацією, майже 90% абонентів сплачують УЖКГ “Біличі” за послугу водовідведення вчасно та в повному обсязі, але з червня 2021 року УЖКГ «Біличі» жодних оплат за послуги Київводоканалу не здійснювало взагалі. Куди пішли гроші, сплачені населенням - невідомо. 

В той же час депутати Коцюбинської селищної ради не передбачають коштів у селищному бюджеті для погашення заборгованості, продовжують ігнорувати проблему і не шукають шляхів її вирішення. Зауважимо, що представники Київводоканалу виступали на сесії Коцюбинської селищної ради, де попереджали про відключення від каналізації та роз’яснювали наслідки, які воно матиме для мешканців селища та депутатів. 

На жаль, сума боргу вже досягла критичної відмітки. Київводоканал не може дозволити собі більше субсидіювати УЖКГ “Біличі” за рахунок абонентів, які здійснюють розрахунки вчасно. 

Тому Товариство змушене в черговий раз звернутися з позовом до суду та розглядає єдиний дієвий захід, який залишається - обмеження надання послуги з водовідведення юридичній особі УЖКГ “Біличі”.

Якщо жодних варіантів погашення заборгованості запропоновано не буде, послуги з централізованого водовідведення для УЖКГ “Біличі” можуть бути обмежені вже з 16 грудня, про що було направлено попередження селищному голові Коцюбинського.

До 16 грудня Київводоканал вивчить можливості обмеження послуг (в тому числі і в судовому порядку), щоб це найменше вплинуло на житлові будинки, школи, дитячі садочки і лікарні селища Коцюбинське.