Самовільне проникнення на об’єкти Київводоканалу карається законом

12.09.2018
Поділитися:

Київводоканал заявляє, що перебувати на режимних об’єктах підприємства без спеціальних дозволів категорично заборонено.

В соціальних мережах періодично з’являються повідомлення з пропозицією незаконного проникнення в штольні Київводоканалу, де проходять водопровідні та каналізаційні мережі, таким чином не тільки наражаючи себе на небезпеку, а й ставлячи під загрозу безперебійне водозабезпечення міста.

Київводоканал та правоохоронні органи відслідковують подібні повідомлення та вживають попереджувальних заходів.

Водночас, 9 вересня група невідомих силовим методом зуміла проникнути в одну із штолень. Підприємству була нанесена матеріальна шкода, зокрема зловмисники за допомогою болгарки зламали вхідні двері, зрізали решітки.

На місце проникнення прибула поліція, були проведені затримання, розпочато слідчі дії.

Київводоканал наголошує, що штольні підприємства, через які проходять водопровідні мережі та каналізаційні колектори – не місце для розваг, а режимні стратегічні об’єкти, які охороняються законом. Зараз, коли на сході України триває війна, відповідальність за порушення закону в частині доступу на стратегічні об’єкти -  є особливо суворою.

Зокрема стаття 270 частина 1 Кримінального кодексу «Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства» передбачає покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до дванадцяти років (в залежності від тяжкості злочину).

Крім порушення закону та пошкодження майна Київводоканалу, любителі екстремальних розваг наражають себе на серйозну небезпеку: штольні, які находяться на глибині майже 90 метрів під землею,  повністю затемнені, деяке обладнання в аварійному стані,  а всі нюанси розгалуженої мережі знають тільки досвідчені працівники Київводоканалу. Крім того, вода у трубах знаходиться під великим тиском, в разі пошкодження водоводу виникне реальна небезпека для життя. Якщо станеться нещасний випадок медики не зможуть оперативно надати допомогу через важкодоступність місця події.

Закликаємо усіх бути пильними та не брати участі в сумнівних розвагах. Також просимо всіх небайдужих повідомляти Київводоканал про пости в соцмережах, які пропонують небезпечні екскурсії водопровідними та каналізаційними мережами ((044) 202-02-02, kvk.press@gmail.com).

Вдячні активістам, що допомогли відслідкувати незаконне проникнення, про яке йде мова.

Київводоканал звернувся до поліції та СБУ з проханням провести розслідування та певні дії, що унеможливлять подібні проникнення.